Uygulamayı, telefonunuzda bulunan QR Kod okuyucu ile aşağıda bulunan QR Kodu okutarak indirebilirsiniz.
Sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerle misafirlerini mistik bir yolculuğa davet eden Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla ziyaret edilen kentlerinden biri. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı Göbeklitepe’nin bulunduğu Şanlıurfa’da yerleşim Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa camileri, müzeleri, ören yerleri ile birlikte doğal güzellikleriyle de her daim ziyaretçilerini büyülüyor. Zengin mutfak kültürüyle de öne çıkan şehirde hem gözünüz hem mideniz doyacak.
Ülke: | Türkiye |
Bölge: | Güneydoğu Anadolu |
Yüz ölçümü: | 19.451 km² |
Dil: | Türkçe |
Ortalama sıcaklık: | 18 °C |
İklimi: | Karasal iklim |
Bitki örtüsü: | Bozkır |
GMT ile arasındaki fark: | GMT+3 |
Telefon Kodu: | +90 414 |
Para Birimi: | Türk Lirası |
Priz Tipi: | Tip C / F |
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Şanlıurfa; Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Suriye ile komşu. Türkiye’nin en büyük yedinci ili olan kent, iki milyonu aşan nüfusu ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin en önemli şehirlerinden biri.
Yazları sıcak, kışları soğuk ve yağışlı geçen Şanlıurfa’da karasal iklim özellikleri hakim. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazla olan şehirde yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C civarında seyrediyor. Ocak ve şubat en soğuk aylar olmakla birlikte kar yağışı nadir olarak gözlemleniyor. Kış aylarında termometreler en fazla 5-6 °C'yi gösterirken bahar aylarının gelmesi ile birlikte sıcaklıklar şehri keşfetmek isteyenler için ideal seviyelere ulaşıyor.
Özellikle nisan ve mayıs ayları Şanlıurfa gezisi yapmak için en uygun zaman dilimini oluşturuyor. Bu aylarda sıcaklıklar 20-25 °C civarında seyrediyor. Yaz aylarında ise aşırı sıcaklar nedeniyle şehri gezmek zor olabiliyor. Temmuz ve ağustos Şanlıurfa’nın en sıcak ayları olurken termometreler 35 °C'yi gösterebiliyor. Sonbahar aylarında da bunalmadan gezebileceğiniz Şanlıurfa için en az dört günlük bir plan hazırlayabilirsiniz.
Şanlıurfa yıl boyunca birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Siz de seyahatinizde farklı deneyimlere kucak açmak isterseniz, bu etkinlik listesine mutlaka göz atın. İşte, Şanlıurfa’daki festivaller...
Şanlıurfa şehir içi toplu ulaşımda otobüs ve minibüsler hizmet sağlıyor. 05.45-23.30 saatleri arasında hizmet veren otobüsler şehrin tüm noktalarına kolay ulaşım imkanı sunuyor. Şehir içinde gezip görülecek yerler birbirine yakın mesafede olduğu için yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Göbeklitepe’ye toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlamak isteyenler 100 numaralı otobüsü tercih edebilir. 10.00 ve 16.00 saatlerinde şehir merkezinden hareket eden otobüsler 12.00 ve 18.00 saatlerinde Göbeklitepe’den dönüş yapıyor.
Balıklıgöl’e gitmek için Toplanma Merkezi 1- T1’den kalkan R2 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Şanlıurfa’da toplu taşıma araçlarına binmek için Urfa Kart satın alabilirsiniz. Daha hızlı ve konforlu bir seyahat için taksileri de tercih edebilirsiniz.
2007 yılından günümüze dek hizmet veren Şanlıurfa GAP Havalimanı, Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük havalimanlarından biri. Restoran, ATM, döviz bürosu ve 500 kişilik otopark seçeneklerine sahip olan Şanlıurfa GAP Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım HAVAŞ servisleri ile sağlanıyor. Uçak iniş ve kalkış saatlerine göre düzenlenen HAVAŞ seferleri ile şehir merkezine yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Şanlıurfa merkeze daha hızlı ve kolay bir ulaşım için havalimanı önündeki taksiler de gün boyunca hizmet veriyor.
Şanlıurfa ve çevresini detaylı gezmek isterseniz, Pegasus’un araç kiralama hizmetlerine göz atabilirsiniz.
Pek çok medeniyetin beşiği olan Şanlıurfa, özellikle tarih ve kültür seyahatlerini sevenlerin mutlaka gezip görmesi gereken şehirlerden biri. Mistik havası ve farklı atmosferi ile sizi hemen içine çeken şehirde tarihi ve doğal güzelliklere hayran kalacaksınız. İşte, Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler…
Dünya üzerindeki en eski tapınağın bulunduğu yer olan Göbeklitepe, son yılların en popüler tarihi noktaları arasında. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da bir anda ilgisini çeken ve yeni yeni gün yüzüne çıkan saklı hazineleri ile adından söz ettiren alan, tarihin en büyük ibadet yeri unvanına sahip. M.Ö. 10.000 yılında yapıldığı öngörülen Göbeklitepe, 2011 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Şanlıurfa’nın en önemli simgesel yerlerinden olan Balıklı Göl, Hz. İbrahim’in hükümdar Nemrut tarafından ateşe atılırken düştüğü yer olarak biliniyor. Ateşin suya, odunların ise balığa dönüştüğü bu büyüleyici alandaki göl ve balıkların da kutsal olduğuna inanılıyor.
1200 yılında Eyyübiler tarafından yaptırılan Halil-ül Rahman Camii, Balıklı Göl ile yan yana olan konumu sayesinde gezginlerin ilgi gösterdiği tarihi yapılardan biri.
Hz. İbrahim’in doğduğu ve 7 yaşına kadar yaşadığı yer olarak bilinen Hz. İbrahim Mağarası, şehrin önemli noktalarından biri. İçerideki suyun şifalı olduğuna inanan pek çok kişi, mağarayı ziyaret etmeden şehirden ayrılmıyor.
Tarih öncesi çağlardan kalma tapınakların üzerine yapıldığı düşünülen Urfa Kalesi, şehre tepeden bakan manzarası ile görülmesi gereken yerlerden. 800’lü yıllardan beri ayakta kalmayı başarmış olan yapı, tarihin izlerini üzerinde taşıyor.
Şehrin en eski yapılarından olan Gürmrük Hanı, geziniz sırasında soluklanabileceğiniz yerlerden biri. Tarihi dokusu ile ilgi çeken handa, Şanlıurfa’ya özgü meşhur mırra kahvesinin tadına bakabilir, göl içindeki balıkları seyredebilirsiniz.
Hz. Adem’in cennetten kovulduktan sonra dünyaya geldiği yer olarak anılan Harran Ovası farklı atmosferi, evleri ve kalesi ile gezi turuna dahil edilecek yerlerden biri. Anadolu’da ilk kurulan üniversiteye de ev sahipliği yapan bölge ziyaretçilerin uğrak noktası.
Birecik Barajı suları altında kalan Halfeti, tekne ile gezilmesi gereken yerlerden. M.Ö. 885 yılına dek uzanan köklü bir tarihe sahip yerleşim yeri, ayrıca ülkemizde siyah gülün yetiştiği tek yer olma özelliği taşıyor.
1969 yılında açılan müze, Harran ve çevre bölgelerde yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan eserleri görebileceğiniz bir yer. En eski tarihli taş eserlere ev sahipliği yapan müze, bu yönüyle özel ilgiyi hak ediyor.
Konaklama açısından ziyaretçilerine farklı seçenekler sunan Şanlıurfa’da konforlu otellerden konukevlerine ve butik otellere kadar birçok alternatifi değerlendirebilirsiniz. Çoğu şehir merkezinde yer alan oteller arasından bütçenize ve zevkinize göre seçim yapmanız mümkün. Kentteki pek çok otel yöresel mimariye uygun şekilde dekore edilmiş olup ziyaretçilerine nostaljik bir ambiyans sunuyor. Harran ve çevre ilçelerde yer alan konaklama alternatifleri ise şehri kapsamlı şekilde gezmeyi tercih edenler tarafından ilgi görüyor.
Güneydoğu Anadolu mutfağının en leziz örneklerini deneyebileceğiniz Şanlıurfa, gastronomi tutkunlarının vazgeçemediği şehirlerin başında geliyor. Kebap ve et yemekleri ile tam bir lezzet başkenti olan şehirde tatlılar da bir o kadar başarılı. İşte, Şanlıurfa’nın en ünlü lezzetleri...
İnce köftelik bulgurun özel baharat ve çeşnilerle zenginleştirilerek marulun içine ya da lavaşa sarılmasıyla servis edilen çiğ köfte, Şanlıurfa ile özdeşleşmiş lezzetlerden.
Koyun kıymasının özel harç ile karıştırılarak şişlere geçirilmesiyle yapılan Urfa Kebabı, kömür ateşinde ağır ağır piştikten sonra pide ile servis ediliyor. Urfa kebabı, ülkemizin en sevilen kebap çeşitleri arasında ilk sıralarda.
Elde açılan orta boy hamurun üzerine kıyma ve harç konularak yapılan yöresel yiyecek, şehrin en sevilen lezzetleri arasında.
Küp küp kesilmiş sebzeler ve nar ekşisi ile hazırlanan bostana salatası, et yemeklerinin en mükemmel eşlikçisi.
Közlenmiş patlıcan içerisine kıymalı köfte ve baharatlar ilave edilerek hazırlanan tepsi kebabı, domates sosu ile lezzetlendirilip fırında pişiriliyor. Tepsilerin şahı adı ile de anılan bu lezzet, mutlaka denemeniz gerekenler arasında.
Krep içerisine çekilmiş ceviz doldurularak üzerine şerbet dökülen şıllık tatlısı, hafif bir lezzet olmasıyla yılın her dönemi en çok tüketilen yöresel tatlılardan biri. Üzerine Antep fıstığı dökülen tatlı, lezzetini bir kat daha artırıyor.
Burma kadayıfının içine ceviz eklenerek fırında kızartılan bu tatlı, üzerine şerbet konularak servis ediliyor. İsteğe göre kaymaklı dondurma ile de yenebilen lezzet özel günlerin vazgeçilmezi.
Şanlıurfa Restoran Önerileri:
Şanlıurfa’da alınabilecekler listesi içinde halı, kilim, bakır işleri, Urfa peyniri, isot, Urfa fıstığı, nar pekmezi ve şifalı bitkiler başı çekiyor. Gümrük Hanı, Bedesten, Sipahi Pazarı gibi adreslerden otantik eşyaları ve yöresel lezzetleri kolaylıkla satın alabilirsiniz. Urfa City, Novada Park ve Piazza AVM ise şehrin önde gelen alışveriş merkezlerinden.
Kendine has eğlence kültürü ile adından söz ettiren Şanlıurfa’da sıra geceleri eğlence hayatının büyük bir parçasını oluşturuyor. Gruplar halinde toplanan insanların şarkılara eşlik ettiği bu özel gecelerde leziz Urfa yemekleri ise olmazsa olmaz. Şehirde sıra gecesi konseptinde eğlence düzenleyen pek çok mekan bulmak mümkün. Akşamları canlı müzik dinlenebilecek mekanlar da oldukça gözde. Life Point, Antik Cafe ve Big Nobel şehrin önde gelen mekanlarından bazıları.
Telif hakkı © 2024 Tüm hakları saklıdır