Uygulamayı, telefonunuzda bulunan QR Kod okuyucu ile aşağıda bulunan QR Kodu okutarak indirebilirsiniz.
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Batman; petrol, sanayi ve inşaat sektörü alanında başarısı ve güçlü ekonomisi ile dikkat çekiyor. Köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile de turistik açıdan potansiyel sahibi olan Batman, 1990 yılında Türkiye’nin 72. ili olmuştur. Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla uzanan şehrin ilk olarak Elekhan adıyla anıldığı bilinir. Daha sonra bölgenin bataklık üzerine kurulmuş olduğu ve çökeceğine inanıldığı için rivayetlere göre şehrin adı Batman olarak değiştirilmiştir. Merkez ilçe dışında beş ilçeye sahip olan şehir; Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Siirt’e komşudur.
Batman Hakkında Genel Bilgiler
Ülke: | Türkiye |
Bölge: | Güneydoğu Anadolu |
Yüz ölçümü: | 4.654 km2 |
Ortalama sıcaklık: | 16.7 C |
İklimi: | Karasal |
Bitki örtüsü: | Bozkır |
GMT ile arasındaki fark: | UTC+3 |
Telefon Kodu: | +488 |
Para Birimi: | Türk Lirası |
Priz Tipi: | Tip C |
Sanayi, ticaret ve turizm açısından gelişmiş şehirlerden biri olan Batman, yıl içinde yurt içinden ve yurt dışından pek çok misafiri ağırlar. Batman’a İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı Pegasus Hava Yolları’nın direkt seferleri bulunuyor. Diğer şehirlerden ise İstanbul aktarmalı olarak Batman’a ulaşım sağlanabiliyor. Uygun fiyatlarla Pegasus’tan Batman uçak bileti satın alarak, şehri ziyaret edebilirsiniz.
Şehir merkezinden 7 km uzakta bulunan Batman Havalimanı’na belediye otobüsleri, taksi, araç kiralama ve HAVAŞ seçenekleri ulaşım sağlanıyor. Halk otobüsleri ile uçak saatlerine göre 11 farklı hat ile ulaşım sağlanabilir. Daha konforlu bir seyahat için Pegasus araç kiralama hizmeti sayfasını ziyaret edebilir, seyahat tarihinize göre sunulan araçlardan sizin için ideal olanı kiralayabilirsiniz. Dilerseniz, aracınızı Batman Havalimanı’ndan da teslim alabilirsiniz.
Batman’da şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüs hatlarını kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda 13 hat ile hizmet veren otobüs ağının; güzergâh ve durak varış saatini gösteren bir telefon uygulaması vardır. Batman Belediyesi tarafından düzenlenen bu uygulama, telefona indirilen Asis Akıllı Bilet ile site ya da telefon üzerinden görülebilir. Batman Belediyesi’nden Dicle Kart çıkartarak şehir içi ulaşımınızı daha avantajlı hale getirebilirsiniz. Bunun yanında minibüsler ile de Batman’ın her yerine ulaşabilirsiniz.
Karasal ve Uzak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Batman’da kışlar sert ve soğuktur. Yazları oldukça sıcak olan Batman’ı ziyaret etmek için yaz ve kış aylarından ziyade hava şartlarının daha uygun olduğu nisan ve mayıs ayları tercih edilebilir. Batman seyahati için 2 gün yeterlidir.
Batman, tarım ve kültür-sanat etkinlikleri alanında çeşitli festivallere ev sahipliği yapar.
Köprülerden manastırlara, kalelerden mağaralara, görülmesi gereken tarihi ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan Batman, kültür turizminin saklı rotaları arasındadır.
Zeynel Bey Türbesi
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde bulunan türbe, Akkoyunlular döneminde inşa edilmiştir. Azerbaycan, İran ve Osmanlı’nın kültürel özellikleri ve yapısını yansıtan türbe görsel açıdan da oldukça etkileyicidir. 2017 yılında sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya olan türbe 2 km uzaklıktaki yeni yerine taşınmıştır.
Memikan Köprüsü
Batman’ın Beşiri ilçesi Garzan Çayı üzerinde inşa edilen Memikan, mimari açıdan Malabadi Köprüsü ile benzerlik gösterir. İpek Yolu için oldukça önemli noktalardan biri olan köprü Batman’ın en güzel tarihi yapılarından biridir.
Mor Aho Manastırı
Hasankeyf’e 2 km uzakta bulunan manastır, Süryaniler açısından önemli bir ibadet merkezidir. Halk arasında “Deyr Mahar” olarak da bilinen manastır, Dicle nehrinden 150 metre yüksekte bulunan bir düzlüğe inşa edilmiştir.
Hızır Bey Camii
Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan cami 16. yüzyılda Hızır Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Batman’da dimdik ayakta duran pek çok eserden bir tanesi olan Hızır Bey Cami mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Batman, köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile misafirlerini büyülüyor. Batman’da konaklama seçenekleri şehrin merkezinde ve merkeze yakın bölgelerde bulunuyor. Ayrıca havalimanına yakın oteller de son zamanlarda tercih edilen konaklama seçenekleri arasında yer alıyor. Her kesime uygun otel, motel ve pansiyonları ile misafirlerini ağırlayan Batman’da konforlu ve lüks bir konaklama için The Ancient Mesopotamia Hotel ve Atlıhan Park Otel tercih edilebilir.
Oldukça zengin bir mutfağa sahip Güneydoğu Anadolu'nun bir şehri olan Batman'da damak tadınıza uygun pek çok yemek bulmanız mümkün. Peki, bakliyat çeşitleri ve kırmızı etin başrolü paylaştığı mutfağın özel lezzetlerini nerede bulabilirsiniz?
Batman’da dokumacılık ve şile bezi işleme sektörü oldukça gelişmiştir. Hediyelik eşya açısından oldukça fazla seçeneğin bulunduğu Batman’da yöresel izler ürünlerin satıldığı pek çok dükkân bulunur. Özellikle kentin en eski çarşısı olarak bilinen Ulucami Çarşısı, hediyelik eşya almak isteyenlerin uğraması gereken yerlerin başında gelir. Gülistan Caddesi'nde bulunan Mısır Çarşısı ise baharat alışverişleri için önemli bir mekândır. Bunun yanı sıra Batman Park AVM’de ünlü markaların mağazalarını bulabilirsiniz.
Batman’da gece hayatı için tercih edilen mekânlar genelde otellerde bulunan bar ve restoranlardır. Bunun yanında kültürel özellikler taşıyan ve şehir için oldukça önemli bir yeri olan sıra geceleri de gece hayatının önemli parçalarındandır. Antik Türkü Evi gece hayatı için tercih edilen önemli mekânlar arasındadır. Ayrıca Hasan Paşa Nargile ve Saray Nargile Kafe de şehrin eğlence alternatifleri arasında yer alır.
Batman Şehir Kodu: 488
Batman Havalimanı: 0 488 218 04 44
Telif hakkı © 2024 Tüm hakları saklıdır